Kopparnät (Telefon och ADSL-internet) avvecklas

I tidningen Land kan man läsa om Telias avveckling av kopparnät i hela landet från norr till söder.

Tusentals landsbygdsbor blir snart utan bredband

I dagarna får en stor mängd abonnenter i 29 kommuner besked om att Telia stänger sitt kopparnät i höst. Totalt drabbas över 10 000 kunder.

Avvecklingen har på kort tid tvingat fram en lokal mobilisering för att snarast bygga nya fibernät som ersätter kopparbaserad bredband (ADSL).

Fibernät kan ta två år.

– Det är allvarligt med Telias snabba nedmontering av kopparnätet. Det drabbar både företag och boende mycket hårt.

www.lantbruk.com/lantbruk/tusentals-landsbygdsbor-blir-snart-utan-bredband 

Det är inte utan att man blir ledsen, arg och frustrerad. Visst, vi har ju vetat om det i många år. Men man trodde att det skulle ske någon förvarning i god tid. Ett halvår är, för mig i alla fall, kort tid!

Därför känns det extra bra att vår förening till slut hittade en kommunikationsoperatör som vill jobba med HELA vårt stora område, och inte bara där husen står tätt 🙂 .
Tänka sig, det har tagit två år att komma hit – och “hit” betyder att jobbet börjar nu!

Det här med infrastruktur och att investera i fastigheten.

Jag vet att en del har upplevt tiden då man tog ställning för eller emot nymodigheten att dra in elektricitet i huset. Och vatten och avlopp. Många valde av olika skäl att inte installera det nya, dyra och onödiga. Min mormor gick så långt att hon vägrade att använda vattenklosetten som installerades i huset av hennes barn 🙂 ♥ . Andra är snabba på att anamma det nya och tvekar inte länge innan de hakar på. Det är sällan det är bra läge att “slänga ut” stora pengar när man måste dränera runt huset, byta tak eller renovera badrummet.
Och när man bygger nytt där inga ledningar finns är det inte bara själva huskroppen som kostar. El, vatten, avlopp, och teknik för TV, telefoni och internet ska man också ta ställning till och räkna in.

Det är mycket att fundera på..

Ha nu en fin helg!
// Gitte